Weg storingen Joepie

  • Het opspoorpakket: Bruno, ON3BV leende mij een volledig pack , Yaesu transceiver, batterij 12 V DC en draagtas. Ik gebruikte mijn zelf gemaakte speurantenne gebouwd rond een ferrietstaaf en afgestemd op 7 Mhz. (zie reeds eerder gepubliceerde foto’s)

  • Wat u moet weten : Een van mijn slopers , namelijk de sloper naar het Oosten gericht wordt ingeschakeld. U moet weten dat alle antennes worden geschakeld door een homemade switchbox bestaande uit reedrelais. Deze reed relais worden bediend door een microprocessor type PLC met een 12 ingangen en 8 tal relais uitgangen. De mogelijk bestaat om vanuit deze stuureenheid manueel de antennes te schakelen via een draaischakelaar. De switch eenheid is uitgerust voor het schakelen van 7 verschillende antennes waarvan 3 die volledig galvanisch van elkaar gescheiden worden (Slopers). De bedieneenheid wordt gestuurd vanuit de ontvangen BCD informatie (band informatie) beschikbaar uit mijn transceiver FT-920. De bedieneenheid wordt gevoed dor een industriële 24 Volt DC voeding 1 Amp.
  • Vanwaar komen de storingen: Schakel ik tussen beide slopers voor 7 MHz dan noteer ik een verschil van nagenoeg twee S-punten tussen beide antennes. De pick-up van het stoor signaal is het sterks vanuit de Oostelijke richting. Dit is ook de kant waar de meeste buren wonen. Dus zoeken in die richting is mijn eerste gedachte. Ik had eerst (bijna) alle apparatuur in mijn shack afgezet, PC, Printers, zelf mijn telenet afgezet, Hub en wireless router, enz. De Noise ontvangen op mijn slopers bleven steeds daar.
  • Start van opzoekingen: Ik ben klaar met de peilantenne, het ON3BV pack en begeef mij in de directe omgeving van mijn switchbox. Wow, naarmate ik dichter bij mij switch box kom stijgt de lezing op mijn S-meter. Ik verwijder mij van mij switchbox naar begeef mij naar mijn denken in de richting van de stoorsignalen nl. het Oosten en de stoorsignalen nemen vlug af. Oef, dus toch niet bij mijn buren maar bij mij zelf in mijn switchbox. Hoe kan dat nu daar zitten alleen reedrelais in…..
  • Waar zit mijn stoorbron dan?: Ik begeef mij terug naar mijn switchbox en controleer het stoorsignaal in de onmiddellijk omgeving van mijn switchbox. Ik beweeg de peilantenne naast de verschillende coaxkabels en de stuurkabel (dit is een afgeschermde multiwirekabel die de reedrelais aan sturen). Wat mij direct opvalt is dat het sterkste signaal S-9 plus wordt waargenomen parallel aan de stuurkabel. Het is mij duidelijk de stoorsignalen zitten ergens op mijn stuurkabel. Ik verdenk dan ook onmiddellijk de kleine PLC die de reedrelais schakelt.
  • Op naar de stoorbron in mijn shack: dezelfde stoorsignalen binnen in mijn shack langs de stuurkabel. Ik open de stuureenheid en hou de peilantenne in de onmiddellijke omving. Het stoorsignaal stijgt terug naar S-9 op het ON3BV pack. Ik ontkoppel alle bedrading , nl kabel naar transceiver, stuurkabel. Het is mij duidelijk, het stoorsignaal is buiten weg en het komt zeker uit mij stuureenheid. Ik open de stuureenheid waar ik onmiddellijk de kleine PLC verdenk. Ik beweeg de peilantenne richting PLC maar groot is mijn verwondering dat het niet de PLC is die de storingen produceert maar de 24 Volt Dc voeding. Wow…. Wat nu. Ik heb nog ergens hetzelfde type voeding ter beschikking zodat ik niks hoef los te koppelen en rusting kan meten op de voeding. Ik plaats de voeding aangeslopen op 220 Volt op mij testbank en probeer de stoorbron te lokaliseren. Ik gebruik daarvoor de peilantenne maar kan onmogelijk de juiste plaats lokaliseren omdat het strooiveld heel uitgesproken is in de onmiddellijke omgeving van de voedingsblok aanwezig is. Ik maak een loop 3 windingen in een BNC connector, doch ook dit geeft onvoldoende directiviteit. Ik probeer een splitter uitgerust met BNC connectoren met een volledige afgeschermde body. En jawel ik kan nu zelf tot bijna op de component bepalen waar het stoorsignaal zich situeert. Het is namelijk de transformator die wat ik veronderstel in het shopcircuit zit de grootste dooddoener is. (Ik beschik namelijk niet over een schema van dit onding).
  • Waarom straalt mijn switchunit dan zo hard?: Aan deze voeding kan ik toch niks veranderen, dus ofwel tracht ik het stoorveld van het stoorsignaal te beperken of plaats ik een niet geschakelde voeding. Het was mij al vlug duidelijk dat mijn stuurkabel het strooiveld veroorzaakte. Dus moest het via de 24 Volt aansturing komen. Op de geïsoleerde voeding was het veroorzaakte stoorveld eerder beperkt. Met een scoop ontdekt ik vlug een sterk Rf rimpel op de 24 Volt aansluitterminals. Vervolgens werd een 2 meter lang stuk draad aangesloten op de uitgang 24 Volt Dc aansluitterminals en oeps daar is de storing weer, het stoorsignaal wordt netjes uitgestraald door het stukje draad. Zelf het testloopje detecteert signalen die oplopen tot S-9. Wat nu…….
  • Hoe raak ik dit stoorveld kwijt: Mijn zoektocht in mijn junkbox levert mij een viertal in-line filtertjes op, type 1JX112 0. A 125 Vdc van SPRAGUE. Mijn zoektocht op het net levert echter niks op. Wie ergens er gegevens over heeft kan deze graag nalaten in een reactie op dit artikel. Als eerste test gebruikt ik hetzelfde stukje draad maar plaatst onmiddellijk na de aansluitterminals de twee filtertjes. Voeg de massa’s van de twee filtertjes samen. Er wordt langs het stukje draad gemeten en jawel het stoorsignaal is weg. Jopie. Overtuigd van mijn test plaatst ik de twee filtertjes in mijn bedieneenheid met zo kort mogelijk bedrading tussen de aansluitterminals van de voeding naar de ingang van de filtertjes en de uitgaande bedrading aan de uitgang van de filtertjes. Beide filters worden geplaatst op een stukje printplaat dat vervolgens wordt bevestigd op de montage plaat van mijn bedieningseenheid. Vervolgens plaatst ik een aardingsklem die verbonden wordt met de basismontageplaat. De aardingsklem wordt in mijn shack verbonden met mijn centraal aardingssysteem.
  • De finale test: Ik schakel mijn Rx aan en stel hem af op 7 Mhz. Wow NOISE weg. Signalen vallen terug op het lokale QRM niveau, S3. Probleem opgelost.
  • Zie hieronder de plaatsing van beide filtertjes.
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luc , ON4AOL
13 years ago

Kijk , dit noem ik nog eens nuttige informatie !
Luk , proficiat , doe zo verder . Misschien kunnen we de watervrees van andere om’s weg krijgen en worden er nog meer nuttige info geplaatst.

ON3BV
ON3BV
13 years ago

Het is een ICOM 703 I.P.V. een Yeasu HI

73’s
ON3BV