RESONANTE CW SPEAKER.

Marc, ON3MSP tovert CW signalen uit zijn luidspreker. Een demo waardig op een van de volgende workshops. Hier zijn bijdrage. Goed zo.

Tijdens een van de dagelijkse tochten op het net, kwam ik een rare term tegen : een resonante speaker voor CW. Bij resonantie kon ik mij wel iets voorstellen, een antenne is ten slotte ook resonant, en produceert dan de meeste stroom of spanning.
Na even het artikel doorgelezen te hebben, had ik het begrepen. Het betreft dus een afgestemde golfpijp van een kwart golf. Door die golfpijp voor de luidspreker te plaatsen stijgt de eigen resonantie van de luidspreker, op die bepaalde frequentie is er evenwicht tussen de verplaatste lucht en het gewicht van de luidsprekerconus. Doordat op die bepaalde frequentie de minste luchtweerstand bestaat, stijgt de impedantie van de luidspreker meetbaar, en is er dus het minste vermogen nodig om de speaker aan te sturen. Op andere frequenties is er meer vermogen nodig. Gevolg is dat de resonantiefrequentie luider wordt weergegeven dan de andere frequenties.
Tot hier de theorie.
Er stond in het artikel ook nog een leuke formule n.l.
f= 122,4/(l + (d x 0.3))
waarbij f staat voor de frequentie in Hz, l is de lengte van de pijp in meter en d is de diameter van de pijp in meter.
Op zolder vond ik een kartonnen buis, die waar ooit foto’s in verstuurd waren, met een binnendiameter van 8 cm. Even rekenen leerde mij dat mijn buis voor 600 Hz een lengte moest krijgen van 17,9 cm.
Even de zaag in de buis, de randjes afgewerkt tegen doorscheuren, en daar had ik een golfpijp.
Dan ging ik even zoeken in de junkbox naar een geschikte speaker, maar de enige die paste was toch wel defect zeker.
Einde van het experiment ? Nee, toch maar de buis even bovenop de radio geplaatst, ik heb een Yaesu FT-817 met de luidspreker bovenaan, een CW signaaltje gezocht , en o wonder: dat buisje werkte !
Resultaat : een CW signaal dat normaal amper hoorbaar is door ruis komt duidelijk tot leven. Toen ik mijn dochter erbij riep was haar bevinding : zonder buis hoor ik alleen ruisen en met buis hoor ik tuut-tuut.
Al bij al, een gratis smal CW filter, zonder nadelen van rinkelen.

link :
http://my.tbaytel.net/va3rom/docs/APRS%20Thunder%20Bay%20Vol.%201%20No.%202.pdf (dead link)