Weak Signal Propagation Reporter

Wat is WSPR? WSPR staat voor Weak Signal Propagation Reporter en is een stukje software geschreven door K1JT. Via zijn home page is deze software module te downloaden.
Het was Marcel ON5MDM die de kat de bel aanbond. Marcel, ON5MDM reeds eerder in de weer met Low Power wou een stapje verder zetten en even zien hoe contacten mogelijk zijn met kleine vermogens. (2.5 Watt)

Screenshot

Marcel , ON5MDM zal in het voorjaar een verdere uiteenzetting geven over zijn bevindingen.

Actueel is niet alleen Marcel, maar ook Franco, ON4AUB en André, ON4AVZ op de kar gesprongen.

Downloaden van WSPR  (ga steeds voor de laatste update):

Na installatie, plaats steeds de Tx/Rx in de USB mode. Volg de set-up procedure , stel daarin uw geluidskaart, Power -opgelet dit is het vermogen dat manueel wordt ingesteld op uw Tx/RX, de CAT poort Bv. Com 1 ( kies ook de juiste Tx/Rx en eventueel de instellingen van de poort, kies PTT poort bv Com 3.

Nog dit zorg dat uw PC klok tot op 1 seconde juist staat anders werkt het niet. Installeer eventueel Dimention 4 module. Is te vinden op één van de webstek van opgegeven link.

Het programma werkt in een venster van 200 Hz. U kunt uw zendfrequentie instellen door het klikken in het weergave venster van de waterval. U merkt dan een een rood streepje, na de vraag of u akkoord gaat. De Tx/Rx blijft echter staan op uw ingestelde frequentie, maar het is uw informatiecarrier ( nl 1500 Hz) die lichtjes wordt aangepast in frequentie.

Contacten met VK -ZL – VE – W -PY -JA zijn dagelijks mogelijk op 40 en 30 meter met opgegeven vermogen.

De algemene webstek, waar u zich moet inloggen, aanvraag van uw account, overzicht waar u ontvangen wordt, een MAP met ontvangen en gehoorde stations, kunt u hier vinden.