ARDF : inschakellogica

Bij onze eerste initiatie ondervonden we dat er veel tijd verloren ging met het afregelen van de antenne.
Niet zozeer het afregelen zelf maar omdat de  sequentie van de timer op dat moment reeds loopt.Elke vos is één minuut in de lucht en zwijgt dan voor enkele minuten tot het weer zijn beurt is .Sta je op het punt om af te regelen en is de vos in rustpauze dan heb je pech of je bouwt onderstaande schakeling .

Met deze schakeling forceer je de zender om toch in de lucht te komen zonder dat je de sequentie verstoort .

D.m.v een magneet en een rietcontact ( reedcontact) hebben we een waterdichte schakelaar gemaakt zodat we de kist niet moeten openmaken en op eenvoudige wijze de schakeling in gang kunnen steken .Bovenaan ziet men het schakeldiagram waar de schakeling moet aan voldoen . Het is trouwens zo dat eerst de oscillator moet werken vooraleer de eindtrap in werking komt om te verhinderen dat de FET-eindtrap in de mist gaat . Omgekeerd moet bij afschakelen eerst de eindtrap uitgeschakeld worden en dan pas de oscillator.
De verwijzingen zoals KEY en TX slaan op het schema van de vossenzender  die gebouwd is volgens het schema van ON7YD .
Zie hiervoor de volgende link.atx80
Voorlopig is dit nog een theoretisch schema en wordt de inschakelvolgorde gevisualiseerd d.m.v. LED’s.
Uiteindelijk wordt dit binnenkort uitgetest en bij goedkeuring op print gezet en ingebouwd in onze zenders.
Dankzij de AND poorten op het einde van de schakeling kunnen de oorspronkelijk stuurlijnen KEY en TX ingesloten worden in deze schakeling .Merk op dat de actieve signalen hier met logische 0 werken ! Dit is ook te zien op het schakeldiagram.