Daiwa motor WLD

Bij deze kan ik vertellen dat onze Daiwa rotor en bediening hersteld is, wat niet simpel was, maar ook een beetje geluk was er ook bij.

Het eerste mankement was dat men maar in 1 richting kon bedienen, de andere kant opgaan ging niet. Het relais trok niet aan, het is te zeggen, het trok niet genoeg aan. Dus de sturing van het relais was wel in orde maar niet krachtig genoeg. Na verschillende metingen (voedingsspanningen, weerstanden enz. )bleek dit alles in orde. Toch gaf de transistor geen stroom genoeg door(amper 17 mA, dit moest ongeveer 35 mA zijn). Na vervanging van de transistor door een equivalent was dat toch al in orde. De transistor was waarschijnlijk een deel van zijn versterking kwijt, want bij 6-voudige meting met universeelmeter bleek deze eigenlijk nog in orde.

Het tweede probleem was, eenmaal men eindeloop had gedraaid (naar rechts) men wel kon terug keren (naar links), maar daarna niet meer terug naar rechts. Door het relais manueel te bedienen kon men wel draaien. Dus dat kon niets anders zijn dan de eindeloop schakelaars in de motor. Bij het manipuleren van de motor hoorde ik ook al enkele kogellagers rammelen, dus die motor was al open geweest. Op mijn hoede zijn dus… Dat viel allemaal nogal goed mee en inderdaad de hendel die de schakelaars bedient bij eindeloop zat vast. Deze moet zeer soepel kunnen bewegen want door de veerkracht van de eindeloopschakelaars moet die terug kunnen keren naar zijn middenstand en dat gebeurde niet. Het resultaat was dat men ,eenmaal eindeloop, wel terug kon keren,, maar niet meer terug naar eindeloop. WD40 heeft hier het probleem opgelost. Nu nog goed opletten hoe de zaak terug goed in elkaar te steken, want hier kan ook één en ander misgaan. Alvorens de halve motorschelp terug te monteren, eerst motor naar eindeloop laten draaien en testen of links rechts wel goed werkte. OK. In de halve schelp zit een nok die de eindeloop bediend en die moet in de goede positie staan. Nadien heb ik gezien dat er merktekens aangebracht zijn die overeen moeten komen. Nu nog de ontbrekende kogellagers opvissen en alles dichtdoen… prima gelukt.

Daarna de test met de bediening om te zien of daar alles goed werkt… Niet dus…

Het eerste probleem daar was de stand van de instelling van de preset, die kwam niet overeen met de stand van de motor. Dat was snel verholpen, men kan namelijk de hendel achteruit trekken en instellen op de actuele stand van de motor (ik had die eerst eindeloop gedraaid naar het noorden).

Het tweede probleem was iets moeilijker, de aanwijzer op het kompas, deed het helemaal niet. Dat word gestuurd door een klein motortje, dat draaide wel, maar het hele tandwielmechanisme deed niet mee. Doordat de tandwielen niet draaien, draait ook de potmeter niet mee die bepaalt wanneer het motortje moet stoppen, m.a.w, wanneer de wijzer de juiste stand aanduid. Na een hele operatie, gelukkig kon ik er nogal goed aan, kwam ik tot de vaststelling dat een klein tandwieltje (plastiek)op de aandrijfas gebarsten was en doorslipte op zijn as, dus de rest kon gewoonweg niet meedraaien.

Wat nu? Zo een tandwieltje, wie heeft dat nu? 10 tanden en een as dikte 2.45mm. Ik ben eens in mijn junkbox gedoken met allemaal kleine motortjes, klein, groot, stappenmotoren enz. Daar zat ook een speelgoed motortje bij met daarop een tandwieltje. Had ik geluk zeg, ook 10 tanden en ze pasten nog ook. Enkel de boring moest vergroot worden voor de as, wat prima gelukt is. Het tandwieltje spant nu heel strak op de as. Op de plaats op de as waar het wieltje uiteindelijk moest komen waren 4 inkepingen waardoor de as daar ietsje dikker was en daardoor nog vaster kwam te zitten. Als een echte chirurg werd alles terug dichtgemaakt. De afregeling was eigenlijk een fluitje van een cent, gewoon het motortje laten draaien tot het vanzelf stilviel (inf van de stand van de motor), daarna de wijzer in de juiste positie opsteken en daarna alles nazien. Tientallen keren links rechts gedraaid … alles liep synchroon. Ook bij manuele bediening moet de wijzer meegaan, zonder die wijzeraanduiding kan men ook werken door steeds de presetbediening te gebruiken. Daar kan je ook zien in welke richting de antenne staat maar het is toch aangenamer dat alles werkt zoals het hoort.

De foto toont hier het gebarsten tandwieltje. ik heb spijtig genoeg geen foto’s genomen tijdens de herstelling. Maar goed, volgende keer beter.

DSC06981-900x506

Image 1 of 1

Zo, dat was het voor vandaag, ik heb me weer geamuseerd en heb alweer een probleem minder .

We hebben nu een motor als een nieuwe. Hopelijk laat die ons niet al te vlug in de steek.