Ervaring met HyEndFed Antenne 40-20-10m

Nadat ik vernam van ON4AOL/M dat hij, op reis, dikwijls goede rapporten kreeg van stations die een HyEndFed -antenne gebruikten, besloot ik om ook zo een te gaan gebruiken. De antenne is te koop of kan zelf gebouwd worden . Ik heb gekozen voor het type 3-band  40-20-10m. Onderaan is een transformator van 1/50 voorzien, dan 10,16m draad, dan een spoel van 34mH en dan nog 1,8m draad, dus totaal ongeveer 12m lang. Dit is dan voor 10m een volle golf en voor 20 en 40m telkens een halve golf. Geen radials nodig. De antenne  wordt, met de transfo onderaan   (op de grond of net erboven), naar boven op een uitschuifbaar  polyester mastje van ong. 9m als verticaal gemonteerd, de overschot van de antenne wordt als inverted- V met een touwtje wat verderop vastgebonden.  Thuis heb ik deze  ongeveer een maand  in de tuin  opgesteld en getest met vermogen van 5 tot 100 Watt. Tijdens mijn vakantie op EA8 aan de kust  heb ik ze goed kunnen testen met vermogens van 3 tot 20 Watt. Dit met de Yaesu FT817 en  LiPO 5000mAh batterij  en soms met een kleine PA Oo de 20 en 10m banden. Op de 40m Band was daar niets te beleven. Ook soms op de 15m band maar dan zonder het laatste deel van  de antenne in ongewone omstandigheden. 

De meeste verbindingen waren enkel met de FT817. Het maximale afgegeven vermogen lag dan tussen de 3,5 en 4 Watt, dit door de lagere spanning van de batterij. Een 60-tal QSOs kon ik maken, verdeeld over Europa, zelfs een paar met Ukraine en één met Rusland. Als rapport was het meestal “juist boven de ruis, maar toch verstaanbaar”. Ik ben daarmee zeer tevreden. Voor QRP moet men nu eenmaal veel geduld hebben. Zelf aanroepen is er niet bij en als er een duidelijk station aanroept moet men nog hopen dat er geen “zware jongens” gelijktijdig antwoorden. Maar ik heb vele malen toch ondervonden dat als ze “QRP”horen er onmiddellijk een voorkeursbehandeling verleend wordt .

De antenne en mast (mast  ingeschoven is  slechts 68cm lang)  zijn eenvoudig mee te nemen en wegen samen ong.  2Kg, ook in een minimum van tijd recht gezet en opgespannen, zelfs in moeilijke omstandigheden .De opstelling is ook niet kritisch, verticaal naar boven, verticaal naar beneden, horizontaal, deels inverted-V. Op de 40m is ze wel scherp afgestemd en heb daar de verschillende opstellingen nog niet volledig uitgetest.

Voila, dat is mijn ervaring. Ik heb lang gezocht en veel uitgeprobeerd  en dit is tot nu toe de beste en gemakkelijkste oplossing om  te gebruiken op camping of om in de koffer mee kunnen bij vliegvakanties. Ik hoop dat dit als info kan dienen voor al diegenen die ook zoiets zoeken .

Hierbijgevoegd foto’s van de  “shack on the rocks” met de antenne .

PS: veel voorbijgangers, op de langslopende promenade , vroegen of ik al wat vis gevangen had , ofwel of dit een nieuwe manier van vissen was ?.

Groetjes en 73

Marcel ON5MDM