Hampod reader met Elecraft K3

Als je een K3 transceiver  ter gelijkertijd wil koppelen aan een Hampod reader en een logprogramma (commander) hoe doe je dat?

Even situeren. Hampod reader is een toestelletje , ontwikkeld in de USA om slecht ziende , die een K3 bezitten vocaal alle instellingen van de K 3 weer te geven.( frekwentie, S-meter, mode enz.) De hampod reader communiceert via een RS-232 lijn naar de com poort van de K3. Meer informatie

Wil je bv. de commander koppelen aan de K3 dan heb je dezelfde poort nodig. Beide commander en Hampod reader hanteren de push en pull protocol om de instellingen van de K3 uit te lezen. Alle communicatie is bi-directioneel. De standaard instelling van de poort is 34.800Bps, 8 bits woordlengte, stopbits 2, Pariteit Non. Beide toestellen, K3 en Hampod reader als de commander moeten dezelfde instellen hebben anders werkt het niet.

De commander, deel van het logprogramma hanteert dezelfde instellingen en moet via een RS-232 poort worden verbonden aan de commander. Wij hebben dus drie seriële poorten nodig.

Hoe kunnen wij nu deze drie onafhankelijke poorten met elkaar doen werken. Na wat zoek werk , vonden wij een software tooltje Virtual Serial Port Emulator , ontwikkeld door het bedrijf Eterlogic, die een aantal verbindingen op verschillende niveaus tussen seriële poorten ondersteund. De versie voor een 32 bit PC is gratis, voor een 64 bit PC betalend. Download kan hier.  Raadpleeg daarvoor hun website.

 

De K3 onze transceiver, moeten worden ondervraagd zowel door de Hampod reader als de commander. Beide onafhankelijk van elkaar zonder elkaar te beïnvloeden.

VSPE laat dit toe, om via een TCP-ip server- client , twee of meerdere clients te koppelen aan één RS-232 server poort.

De server, onze K3 wordt verbonden met een fysische RS-232 poort. Met beide clients doen wij hetzelfde . Wij hebben nu reeds onze drie com poorten. De server communiceert onderling via de local host IP adres 127.0.0.1, poort 555 met zijn twee clients (Hampod reader en commander).

Aan één van de RS-232 poort hangen wij de Hampod reader aan. De poort instellingen volgen de instellingen hierboven aangegeven.

Aan de tweede RS-232 poort moet onze Commander hangen. Daar stelt nu een probleem. Je kunt maar één keer een RS-232 poort aan één toepassing hangen. Hoe kunnen wij dit nu oplossen!

Los van de van onze Server – client beschreven toepassingen , zijn nog een aantal andere verbindingsmogelijkheden , die het VSPE tooltje ondersteund. ( Re-direct tussen twee poorten, splitter tussen een virtuele poort en een fysische poort(en).

Via de splitter functie , wordt de commander (virtuele poort com 16) aan een bijkomende fysische poort gekoppeld.

De programma lijnen zien eruit als hieronder afgebeeld. In totaal 4 lijnen.

Lijn 1 : Virtuele poort definitie lijn (com 16 naar com 8)

Lijn 2: Is de server definitie lijn (com 5)

Lijn 3: Client 1 (com 6) Hampod verbinding

Lijn 4: Client 2 (com 7) Commander cross verbinding naar com 8

Een virtuele poort is een poort die dezelfde eigenschappen heeft dan een fysische poort, doch die nergens fysisch bestaat , alleen software matig . De instellingen zijn weer dezelfde dan hierboven. Als je goed heb opgelet hebben wij nu een bijkomende fizische poort. De commander wordt verbonden aan de virtuele poort. Hoe sluizen wij de informatie tussen de beide RS-232 poorten , poort commander en één van de clients naar elkaar door. Daarvoor hebben wij twee DB-9 female nodig, die kruis (cross) aan elkaar worden door verbonden. Maw een cross kabel. Pin 2 naar pin 3 en vice versa. Vergeet ook de pin 5 niet door te verbinden. Alle andere draden zijn echt niet nodig.

Nu waar haal je nu de 4 RS-232 poort vandaan. Heb je een desktop dan kan dit dmv een extra bordje met 4 RS-232 poorten of voor jou laptop/desktop  een D-lock adapter USB naar 4 x RS-232.( model nummer 61887) Evident moet je de nodige software ondersteuning installeren. De adapter draait onder Win 10, Win 7, en XP en andere OS versie van Windows (zie daarvoor de documentatie). Van zodra de USB kabel van de adapter, verbonden wordt aan uw PC, zal Windows de drivers gaan zoeken en installeren. Verbind gedurende deze procedure uw PC aan het internet. Kan even duren. Ga vervolgens na of alle drivers geïnstalleerd zijn. Indien alles correct is verlopen kun je onder apparaten beheer , 4 Com poorten zien staan. Windows geeft deze automatische een nummer. Bv Com 5, 6, 7 en 8. Kan ook anders zijn, schrik dus niet, niks aan de hand. Bij D-lock adapter zijn de connectoren , voorzien van een A, B, C en D label. Waarschijnlijk is de laagste com poort verbonden met de connector met label D , dus in ons voorbeeld com 5. Label A kan de hoogste poort nummer zijn (com 8). Ga dit na waar elke com poort is aan verbonden. Noteer het poort nummer  op de 4 RS-232 connectoren.

Procedure:

Maak de verbinding via de USB connector naar de PC van uw USB naar 4 serial adapter. Geef even tijd om de poorten in te stellen.

  • 1ste stap: u start VSPE op en load het programmetje (4 lijnen) of editeer zelf de 4 lijnen. Hou rekening met het nummer van de  poorten , snelheid enz. zoals boven aangegeven of afhankelijk van uw toestellen.
  • 2de stap: start de emulatie, drukken op driehoek pijltje.
  • 3de stap: start uw logprogramma (bv commander ), hier ook respecteer de instellingen

Vergeet niet de hardware verbinding tussen de commander poort en de server poort.

U kunt ook de 4 programma lijnen via deze link downloaden.