Belgian SDR Meetup op 4 september 2020

UBA

In navolging van de eerste “Belgian SDR Meetup” begin juli, die met meer dan 20 deelnemers zeker aangetoond heeft dat er in België interesse is voor dit onderdeel van onze hobby, organiseert de UBA op vrijdag 4 september de tweede (online) “Belgian SDR Meetup”.

Deze tweede editie zal een iets andere agenda hebben dan de eerdere meetup: naast de losse babbel, om kennis te maken met andere radio-amateurs die de interesse in SDR dekeb, zal er een online presentatie en demonstratie gegeven worden van GNU Radio, vooral gericht op mensen die niet vertrouwd zijn met dit pakket.

Wat is GNU Radio?

GNU Radio is een zgn. “SDR ontwikkelingsomgeving” (Engels: “DevelopmentFramework”). Het is een software omgeving die het mogelijk maakt om, op een grafische manier, SDR ontvangst- en zend-toepassingen op te bouwen. Dit gebeurt door “blokken” (stukjes code die een specifieke signaal-verwerking taak uitvoeren, bv. een filter, versterker, squelch, FM demodulator, …) aan elkaar te koppelen tot een SDR toepassing (“flowgraph”).

GNU Radio staat in voor het signaal-verwerking onderdeel van de SDR applicatie en voorziet ook de koppeling naar de echte hardware: SDR zend- en ontvangst-apparatuur (SDR-RTL dongle, hackRF, plutoSDR, red pitaya, flex radio, …). Die laatste leggen de brug tussen de signaal-verwerking blokken in de computer en de “analoge”wereld: analoog-digitaal conversie, RF filtering, versterking, … m.a.w. het ontvangen en uitzenden van de radiosignalen.

Tenslotte kan GNU Radio ook heel gemakkelijk gekoppeld worden aan externe software-modules voor eigen uitbreidingen.

De demonstratie tijdens de meetup is een relatief simpele toepassing (een RTTY decoder voor de uitzendingen van de Deutsche Wetter Dienst op 147.3 KHz). Het doel van de presentatie is aan te tonen hoe GNU Radio kan gebruikt worden om beter te begrijpen hoe een zend- en ontvangst apparatuur intern opgebouwd wordt, … maar ook door interactief de eigenschappen van elk verschillend onderdeel te wijzigen waardoor men kan zien hoe elk apart onderdeel van een zender/ontvanger het complete systeem beïnvloedt.

De Belgian SDR Meetup gaat door op vrijdag 4 september om 20 u. De presentatie begint om 20u30, en zal iets meer dan een uur duren.

De video-conferentie is te volgen via jitsi

(Google Chrome, Chromium of Firefox wordt aangeraden)

*** “SDR Belgium” mailing-list ***

Om mensen geïnteresseerd in SDR beter de mogelijkheden te bieden om over dit onderwerp informatie uit te wisselen heeft de UBA een mailing-list opgezet voor dit doel.

De mailing-list biedt een manier om via email -volgens velen nog altijd het beste platform voor technische discussies- contact te leggen met andere radio-amateurs die geïnteresseerd zijn in dit onderdeel van de radio-hobby. De lijst is ook de aangewezen plaats om de SDR Meetup verder te bespreken.

Hoe schrijft u zich in op de SDR Belgium mailing-list?

  • stuur een leeg email-bericht naar het volgende email-adres:

    (bemerk de “-subscribe”!!!)
  • U zult dan een automatisch email-bericht terugkrijgen met de vraag tot bevestiging.
  • Eenmaal dat u uw aanvraag bevestigt hebt -door gewoon “reply” te doen op die vraag tot bevestiging- ben u ingeschreven.

Vanaf dat moment kunt u een bericht sturen naar alle deelnemers van de lijst door uw email te adresseren naar het volgende email-adres:

Ter info:
De eerste maal dat u een bericht in de lijst verstuurd zal die wel door de moderator moeten goedgekeurd worden.
Dit is enkel een anti-spam systeem en is dus enkel van toepassingen op uw eerste bericht. Vanaf uw tweede bericht in de lijst is er geen tussenkomt van de moderator meer.

73,
Kristoff – ON1ARF