20 years ARISS

Ter gelegenheid van haar 20-jarig jubileum organiseert Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) aan het einde van het jaar wederom SSTV-uitzendingen vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS.

Ditmaal duren de uitzendingen een hele week, en dit van 24 tot 31 december. Het exacte uitzendschema maakt ARISS op een later ogenblik bekend.

Ook nu weer kunnen deelnemers ontvangen beelden uploaden op de website van ARISS : ARISS SSTV gallery.
De SSTV-beelden vanaf ISS zelf ontvangen kan. De slow scan-beelden worden op 145,800 MHz (+/- 3kHz dopplerverschuiving) in FM uitgezonden en maken gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon en het gratis programma MMSSTV zijn al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen en te decoderen. Om de beelden te ontvangen, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens MMSSTV om het signaal te decoderen.

Er bestaan overigens ook smartphone-apps om SSTV-beelden te decoderen. Je houdt dan eenvoudig de luidspreker van je 2m-ontvanger, bijvoorbeeld een transceiver, in de buurt van je smartphone of tablet, waarna de app de beelden decodeert. Kijk voor een geschikte app in de appstore van je telefoon.

Wil je weten wanneer je ISS kunt ontvangen? Bekijk de tijdstippen op Heavens-Above. De link staat ingesteld voor ISS-passages over Oostende. Zet bovenaan bij ‘Te selecteren passages’ wel het bolletje op ‘alle‘ om alle passages te zien en niet enkel de zichtbare (nacht).
Bekijk ook even de video over SSTV-ontvangst van de ESA. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA publiceerde op 7 juli 2020 een aantal YouTube-video‚Äôs over de ontvangst van SSTV-beelden van het ISS. De eerste video van zestien minuten, bespreekt onder andere  de volgende onderwerpen:

  • Wat is SSTV?
  • Wat is amateurradio?
  • Welke baan volgt het ISS rond de aarde?
  • Hoe kun je vaststellen wanneer je het signaal van het ISS kunt ontvangen?

Bron : “Het CW’tje”