Astropolis

Het Centrum voor Sterrenkunde en Ruimtevaart ‘Astropolis’ in Oostende opent in lente van 2021.

Astropolis, het Centrum voor Sterrenkunde en Ruimtevaart langs de Duinkerkseweg in Oostende is bijna klaar. In de lente van 2021 opent het centrum zijn deuren. Astropolis zal voor een breed publiek de interesse aanwakkeren voor sterrenkunde en ruimtevaart en kan zo het belang van wetenschap en techniek helpen ondersteunen. Dit dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Oostende.

Aan de Duinkerkseweg nabij de luchthaven, verscheen de voorbije jaren een modern uitgerust gebouw dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Oostende. Het gebouw moet de thuishaven worden van Astropolis, een ‘space science center’ met een focus op ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek. Astropolis biedt plaats voor twee thematentoonstellingen en heeft een volledig uitgerust auditorium.

Astropolis is niet alleen een gloednieuw maar ook een uiterst modern pand vervaardigd uit hightech componenten zoals aluminium, beton, staal, glas en polycarbonaat. Het geheel is licht en open van structuur en weerspiegelt mooi de drang naar openheid waar sterrenkunde en ruimtevaart evenredig aan bod komen. Astropolis noemt zich bewust geen sterrenwacht maar een ‘Space Science Center’.

De twee waarneemkoepels vallen van ver op en zullen telescopen huisvesten waarmee niet alleen bezoekers verwend worden. De twee waarneemkoepels zullen evenzeer ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek. Astropolis biedt daarnaast de opportuniteit om onze eigen Vlaamse ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen in de belangstelling te zetten.

Astropolis, het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart langs de Duinkerkseweg kan bijna de deuren openen. Astropolis zal een breed publiek prikkelen met sterrenkunde en ruimtevaart en kan zo het belang van wetenschap en techniek helpen ondersteunen. In Oostende is in 2018 de bouw gestart van de sterrenwacht. Het wordt de enige sterrenwacht aan de kust. De plaatselijke sterren- en wetenschapsvereniging zal de uitbating doen.

Er staat een kleine waarneemkoepel naast het pand. Nabij het fietspad het ‘Groene lint’. En dat is bewust zo gedaan. Omdat Astropolis ervoor kiest om sterrenkunde en wetenschap het ganse jaar door zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Letterlijk en figuurlijk. De bezoeker dient enkel te beschikken over een gezonde dosis nieuwsgierigheid. De kleine koepel is voornamelijk bedoeld voor het bestuderen van de zon. En dit met een resem gespecialiseerde telescopen zodat de bezoeker zowel de immense zonnevlekken als de spectaculaire zonnevlammen kan waarnemen. Maar evenzeer het zonnespectrum kan men ontwaren en zo komt men te weten welke elementen er zich in de zon bevinden. Boeiend en vooral bijzonder leerrijk en indrukwekkend.

De grote koepel bevindt zich bovenop het pand, toegankelijk via de grote tentoonstellingsruimte. Deze kan, net als de kleine koepel, ook overdag gebruikt worden voor het bestuderen van de zon maar wordt doorgaans pas gebruikt wanneer het donker wordt. Wanneer de sterrenhemel tevoorschijn komt en de planeten zichtbaar worden. De grote koepel herbergt twee hightech telescopen die uitgerust zijn met allerhande moderne innovatieve en educatieve snufjes.

In het gebouw komen vergaderruimtes, kantoren, studieplaatsen, een kleine cafetaria en alles wat een sterrenwacht nodig heeft. Er komt geen parking omdat Astropolis zich middenin een parkgebied bevindt. Er komt een parking langs de Duinkerkseweg. Astropolis wil ook wetenschappelijke onderzoek en waarnemingen doen voor universiteiten. Er is aan alles gedacht en er is zelf voorzien in een grote exporuimte.

Astropolis, het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart staat voor wetenschap en techniek voor het brede publiek. Astropolis richt zich op scholen, groepen en particuliere bezoekers en wil al die doelgroepen boeien met een brede waaier aan activiteiten zoals tentoonstellingen, voordrachten, documentaires en doe-activiteiten. De ambitie is om wetenschap en techniek op een vlotte, innovatieve en educatieve manier naar het brede publiek te brengen. Voor Vlaanderen wordt Astropolis het eerste bezoekerscentrum dat focust op ruimtevaart, wetenschap en sterrenkunde.

Het centrum moet ook dienst doen als middelpunt voor wetenschap in de ruime omgeving van Oostende. Zo zal de infrastructuur ter beschikking gesteld worden voor scholen die inzetten op STEM-activiteiten. STEM staat voor “Science – Technology – Engineering – Mathematics” en omvat een waaier aan technologische, technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapscommunicatie Hilde Crevits: “Het is belangrijk dat jongeren de kans krijgen om de boeiende wereld van de ruimtevaart te ontdekken. Vanuit Vlaanderen maken we jongeren warm voor richtingen wetenschap en techniek. Het maatschappelijk belang van STEM manifesteert zich elke dag meer en meer, onder andere in domeinen zoals klimaat, gezondheid, digitalisering en innovatie. Astropolis in Oostende streeft deze doelstellingen ook na.”

De enige permanente opstelling binnen Astropolis is een vijf meter lang diorama dat de geschiedenis van de ruimtevaart toont. Het geheel bestaat uit een resem uiterst gedetailleerde schaalmodellen gemaakt door een team gedreven specialisten en mag gerust uniek genoemd worden. Het diorama wordt educatief ondersteund door enkele interactieve schermen.

Het auditorium is bijzonder goed uitgerust en is zonder meer het kloppend hart van Astropolis. Dit is namelijk de plaats waar Astropolis voordrachten, cursussen, debatten alsook film-, documentaire- en planetariumvoorstellingen voorziet. Daarenboven is het auditorium uitgerust om, in de toekomst evenzeer 3D voorstellingen te brengen.

Het auditorium biedt plaats aan 54 personen. Vooraan zijn er eveneens vier plaatsen voorzien voor mensen met een rolstoel. De hoge-resolutie 4K ultra HD projectie wordt ondersteund door het sprankelende geluid van de Dolby Atmos geluidsinstallatie. Het geheel staat garant voor een adembenemende beleving. In de projectieruimte, achteraan het auditorium, kan de regisseur het geluid en de camera aansturen tijdens debatten of persvoorstellingen. Het geheel kan ‘live’ via de sociale kanalen verspreid worden of gearchiveerd worden.

De workshopruimte doet voornamelijk dienst voor divers knutsel- en experimenteerplezier. Voor zowel het grote publiek, de STEM academie als de ‘Space hoppers’ van de jongerenwerking. Daarnaast kan deze ruimte ook dienst doen voor vergaderingen en voordrachten. De workshopruimte biedt trouwens plaats aan 24 personen.

Burgemeester Bart Tommelein: “Met Astropolis krijgt Stad Oostende er opnieuw een grote troef bij. We zijn ervan overtuigd dat het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart heel wat bezoekers zal trekken. Het vormt eveneens een belangrijke meerwaarde voor het ‘Groene lint’, de fietsroute van 35 kilometer die de groengebieden van onze stad-aan-zee verbindt.”

De opening van Astropolis is gepland in de lente van 2021.

https://www.astropolis.be/

Bron : “Het CW’tje”