Pluto Anniversary Countdown Special Event

De Northern Arizona DX Association stelt een bijzonder evenement voor, namelijk het ‘PLUTO ANNIVERSARY COUNTDOWN SPECIAL EVENT’. Dit evenement loopt gedurende 10 jaar en telt af tot de 100ste verjaardag van de ontdekking van de dwergplaneet Pluto. Deze planeet werd op 18 februari 1930 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh met behulp van de Lowell Observatory in Flagstaff in de staat Arizona.

Het ‘PLUTO ANNIVERSARY COUNTDOWN SPECIAL EVENT’ wordt een jaarlijks evenement van 9 dagen, dat elk jaar in februari wordt gehouden tot en met het jubileumjaar 2030. Elk jaar zal een nieuwe QSL-kaart worden ontworpen met verschillende onderwerpen gelinkt aan de Amerikaanse astronoom en ontdekker Clyde Tombaugh (met daarin veel interessante informatie).
Dit jaar gaat het evenement door van 13 tot 21 februari 2021. Vervolgens begint het evenement op de laatste zaterdag vóór 18 februari van elk jaar. Clubleden zullen opereren vanuit de Lowell Observatory in Flagstaff, Arizona met de speciale roepnaam W7P.
De nieuw ontdekte planeet, die zeer ver van de zon staat, werd benoemd tot de negendeplaneet van ons zonnestelsel. De Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh vernoemde de planeet naar de Romeinse god Pluto, de god van de onderwereld. De Romeinse god van de onderwereld kon zich immers volgens de mythologie onzichtbaar maken, net zoals Pluto lange tijd onzichtbaar was. Tevens kwamen de eerste twee letters overeen met de initialen van Percivall Lowall. Dit was een astronoom die ervan overtuigd was dat er een negende planeet was, maar deze nooit had kunnen vinden.
In het begin van de jaren negentig werd er in de wetenschappelijke wereld getwijfeld over de vraag of Pluto wel een planeet was. Pluto is immers kleiner dan onze maan en heeft een elliptische (ovaalvormige) baan om de zon. Deze planeet, met een diameter van 2.370 km, draait in 248 jaar om de zon en is gemiddeld bijna 40 maal verder verwijderd als de aarde tot de zon. Pluto heeft vijf manen. De grootste maan Charon heeft zoveel massa dat Pluto en Charon rond een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien dat buiten het oppervlak van Pluto zelf ligt, waardoor beide hemellichamen door sommigen als een dubbel-dwergplaneet worden gezien.
Op 24 augustus 2006 werd op het 26e congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet  een object is dat door zijn eigen zwaartekracht bolvormig is, zich in een baan rond een ster bevindt en de omgeving van zijn baan schoongeveegd heeft van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste twee voorwaarden, maar niet aan de laatste. De klassering als planeet werd aldus twijfelachtig. Omdat Pluto wel aan de eerste twee criteria voor een planeet voldoet, werd er een nieuwe in het leven geroepen, die Pluto en vergelijkbare hemellichamen moest onderscheiden van de miljoenen andere objecten in het zonnestelsel. Pluto is sindsdien samen met onder andere Eris en Ceres geklasseerd als dwergplaneet. Er worden nog voortdurend nieuwe hemellichamen ontdekt die tot deze categorie behoren.
Daardoor is de algemene wetenschappelijke opvatting dat Pluto geen planeet is, maar een dwergplaneet.
Een prachtig 8″ x 10″ Pluto-certificaat in kleur, dat bedoeld is om in te lijsten en met stickers voor elk gewerkt jaar tijdens het evenement, is beschikbaar voor alle radioamateurs. Elk jaar zal Doug Tombaugh N3PDT, de neef van Clyde Tombaugh, tijdens het evenement optreden
als W7P/0. Een contact met hem telt als een additional endorsement op het certificaat.
 
Elk jaar kan een contact met Doug Tombaugh N3PDT of zijn team worden gebruikt als een jaarlijks contact, maar kan het ook worden gebruikt als een wildcard om eventuele ontbrekende jaren in te vullen.
Dit zorgt voor een ‘Clean Sweep’ in het 10-jarige evenement, zelfs met een gemist jaar. De clubleden zullen op zoveel banden en modes actief zijn als de tijd en de omstandigheden het toelaten.
Kijk elk jaar in februari uit naar de speciale roepnamen W7P en W7P/0.
 
1. DOEL –
 Werk elk jaar met de speciale roepnamen W7P of W7P/0 voor een 10-jarige ‘Clean Sweep’
 
2. JAARLIJKSE SPECIALE WEDSTRIJD DATUM/TIJD –
 Beginnend elk jaar in februari op de laatste zaterdag vóór de 18e om 00:00 UTC en eindigend 9 dagen later op zondagavond om 23:59 UTC. 

13-21 februari 2021    91e verjaardag
12-20 februari 2022    92e verjaardag
11-19 februari 2023    93e verjaardag
10-18 februari 2024    94e verjaardag
05-23 februari 2025    95e verjaardag
14-22 februari 2026    96e verjaardag
13-21 februari 2027    97e verjaardag
12-20 februari 2028    98e verjaardag
10-18 februari 2029    99e verjaardag
16-24 februari 2030 100e verjaardag
 
3. BANDEN EN MODES –
 Alle amateurbanden en modes zijn toegelaten.
 
4. CONTACTUITWISSELING –
 Bestaat uit roepnaam, naam, signaalrapport en landcode van de Amerikaanse staat of Canadese provincie/territorium. DX-stations vervangen de landcode.
 

5. VERMOGENSNIVEAUS –
 Elk legitiem vermogensniveau is toegestaan.
 
6. AWARDS –
 Er is een 8″ x 10″ glanzend tienjarig W7P Pluto-certificaat in kleur beschikbaar, geschikt om
in te lijsten.
 Een QSL-kaart voor contacten met W7P/0 met een ‘Wild Card’-sticker voor het evenementcertificaat is beschikbaar. Elk jaar is er ook een andere interessante W7P QSL-kaart en een jaarlijkse goedkeuringssticker voor het evenementcertificaat.
USA
Send QSL, S.A.S.E., and $1.00 for our annual QSL & endorsement sticker
For glossy, frameable, endorsable certificate add $5.00
DX (No IRCs accepted)
Send QSL, S.A.E. and $3.00 for annual QSL & endorsement sticker
For glossy, frameable, endorsable certificate add $7.00
Send QSL & Certificate Requests To:
    Pluto Anniversary Countdown Special Event – W7P or W7P/0 (please specify)
    c/o NADXA-NF7E
    6315 Townsend Winona Rd
    Flagstaff, AZ  86004-1493
    USA

Neem voor meer informatie contact op met de Pluto Anniversary Countdown-evenementcoördinator via
 
73
Bob Wertz, NF7E
Pluto event coordinator
 
www.nadxa.com
 
Bron: http://www.nadxa.com/w7p_pluto_2030.html

Bron: Het CW’tje – OST