De “ARDF Revival Circuit QRcode Challenge”

Beste ARDF fanaten,
Je hebt het al vernomen, dit jaar, ondanks Corona, gaan we een efforke doen om ARDF bekender te maken, ook bij de jeugd. Het ARDF Revival Circuit, met een duwtje van Filippe ON3FDE.
De eerste stap die we zetten is de introductie van de QR code voor tijdsregistratie.  Dat komt goed uit, want wegens corona gebruiken we geen tangetjes meer, en ook geen elektronische registratie.


Met de QR code slaan we meerdere vliegen in één klap:  Het is volledig contactloos, dus corona proof. Het vraagt geen uitwisseling van toestellen en je moet geen computer onderhouden met software, dus zeer handig voor de organisatoren. Het is volledig gratis, en dat is niet het geval moesten we overstappen op Sport Ident, dat al vlug 2000 euro kost eer je volledig geïnstalleerd zijt. Het geeft net als met SI volledige registratie van de vossen, met tussentijden en volgorde van prikken. En het is zeer laagdrempelig naar nieuwelingen in ARDF: een app installeren op je telefoon en klaar. Er is toch een klein nadeel: Sommige ARDF anciens zijn nog niet in het bezit van een smartphone, en anderen willen hun werk mobiel niet meenemen in het bos, die moeten dus toch in de kosten komen. Erg is dat niet, het goedkoopste model van 80 euro, met Android 5, volstaat. Een SIM kaart is niet nodig.
Wat is de bedoeling van deze mail over het gebruik van de QR-code?We willen met de QR-code snel van start gaan, daarom heb ik een test opgesteld waarmee je als deelnemer de techniek kan aanleren. Voor organisatoren komen we later terug. Opdat jullie snel gaan proberen, heb ik er een prijs op geplakt.
Wat heb ik gedaan om daarbij te helpen? Ik heb een QR-code testparcours opgesteld, een beetje zoals Kurt gedaan had voor de vergadering. Klein verschil, ik voorzie vijf vossen en een MO, dus zes in totaal.Ik heb daarbij de naamgeving gevolgd die ik eerder al aanbevolen had: ARDFB21ON6HIxxxxx . Hoe je die moet testelopen volgt verder in de mail. Ga zo snel mogelijk aan de slag als deelnemer, zodat je voorbereid bent tegen het eerstkomende ARDF event, we gaan daar de code introduceren.

Wat is nu de challenge: Ik beloof een fles wijn aan degene die het dichtst kan raden hoelang het zal duren eer 20 verschillende radioamateurs hun compleet testresultaat ge-upload hebben. Mensen zonder call maar die reeds aan ARDF wedstrijden deelnamen tellen ook. Vlug een login aanmaken voor je xyl of al je kleinkinderen en in hun plaats deelnemen telt niet.
Deelnemers aan de challenge sturen mij een mail met het aantal weken, dagen, uren, minuten en seconden die jij denkt dat het zal duren tot de 20 bereikt zijn. Het startuur van de challenge is het uur van verzenden van deze mail. Je kan uw deelname aan de challenge insturen tot het eerste van twee: of tot een week na de start, of tot dat acht deelnemers hun testparcours opgeladen hebben.
Je mag natuurlijk collega radio-amateurs aansporen om ARDF te ontdekken, als dat helpt om je voorspelling beter te benaderen, bvb door deze mail door te sturen naar de leden van je sectie. Ik zal dat zelf ook doen.
Hoe doe je de QR-code test en hoe laad je uw testresultaat op?
In bijlage ontvang je een pdf met alle QR codes die je nodig hebt. Print die uit en doe de test zoals hieronder beschreven. daarna laad je uw resultaat op. Je mag om te testen zoveel resultaten opladen als je wenst. Voor de challenge tellen we  maar één van de uploads per account. De uitslag wordt bepaald nadat 20 of meer accounts een upload gedaan hebben. De test moet wel alle vossen en de MO aangeklikt hebben, dus zes in totaal.

Wat moet je doen om aan een ARDF event deel te nemen met QR code tijdsregistratie? 
Je hebt in de eerste plaats een Smartphone nodig met iOS of Android 5, met daarop de i-Orienteering app. De telefoon moet geen GSM abonnement of SIMkaart hebben. Tijdens het parcours wordt alles in de app opgeslagen, om de resultaten op te laden heb je WiFi nodig of een data-abonnement op je GSM.

-Ga naar de startpagina van  iOrienteering.com . In de linkerkolom vind je de instructies. -Maak een account aan. Kies bij voorkeur je Call als login. Paswoord kies je naar believen.-Installeer de i-Orienteering app op je smartphone. Dit gaat snel. Zoek die op App Store of op Google Play.
Uw telefoon is nu klaar om een parcours te lopen met tijdsregistratie. 
We kunnen nu starten: Open de app. Je hebt drie mogelijkheden om de juiste wedstrijd te kiezen. 
De onderste manier, daarmee ga je op de kaart zoeken naar de wedstrijd die je wil doen en klikt die aan. De middelste: typ de shortcode van de wedstrijd. Die shortcode kan je krijgen van de organisator. Zij omvat zes letters en hoofdletters, bvb PmQnHaDe bovenste manier, en gemakkelijkste: Je scant de setup code die de organisator voorziet aan de start. Klik op de balk en hou je telefoon voor de code.
Nu je smartphone weet over welke wedstrijd het gaat kunnen we starten. Je tijd begint te lopen bij het inscannen van de startcode, aanwezig bij de start.Bij elke vos hangt een QR code. Klik op de balk en hou je telefoon voor de QR code. De volgorde dat je de vossen afloopt heeft geen belang. Als je alle vossen hebt, klik je de finish.
Je bent klaar, en kan je resultaten opladen, via Wifi of via G4. Alleen tijdens het opladen moet je telefoon verbinding hebben met de i-Orienteering computer, tijdens de wedstrijd wordt alles opgeslagen in de app.
Veel succes met de challenge.
73 Marc ON6HI

ARDF QR codes