Zondag 18 april 2021 is het World Amateur Radio Day (WARD)

Het was op 18 april 1925 dat in Parijs de International Amateur Radio Union (IARU) werd opgericht. Dit jaar is het aldus de 96e verjaardag van de oprichting van de International Amateur Radio Union (IARU).

De International Telecommunication Union (ITU) heeft erkend dat de IARU de belangen van amateurradio en van de radioamateurs behartigt. Tegenwoordig is overigens amateurradio populairder dan ooit met meer dan 3.000.000 gelicentiëerde operatoren. World Amateur Radio Day is de dag om wereldwijde vriendschap met andere radioamateurs over de hele wereld te vieren.

Dankzij de steun van vele administraties in elk deel van de wereld, kunnen radioamateurs experimenteren en communiceren in frequentiebanden die strategisch verspreid zijn over het radiospectrum. Van de 25 landen die de IARU in 1925 vormden, is de IARU heden uitgegroeid tot een vereniging met 160 leden in drie regio’s. De IARU Regio 1 omvat Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Azië. Regio 2 omvat Noord- en Zuid-Amerika en Regio 3 bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland, de eilanden in de Stille Oceaan en het grootste deel van Azië.

Elk jaar op 18 april gaan radioamateurs over de hele wereld traditiegetrouw in de ether om World Amateur Radio Day te vieren. Het was op deze dag in 1925 dat in Parijs de International Amateur Radio Union werd opgericht. Lang voordat het World Wide Web werd uitgevonden, toen onmiddellijke communicatie nog een verre droom was en een brief eigenlijk als een vrij snelle manier van communiceren werd beschouwd. 

Pioniers van amateurradio ontmoetten elkaar in 1925 in Parijs en richtten de IARU op ​​om amateurradio wereldwijd te ondersteunen. Slechts twee jaar later, op de International Radiotelegraph Conference, kreeg amateurradio de frequentietoewijzingen die nog steeds worden erkend. Sinds de oprichting heeft de IARU onvermoeibaar gewerkt om de frequentietoewijzingen voor amateurradio te verdedigen en verder uit te breiden. World Amateur Radio Day herinnert ons aan deze pioniers, en hoe de radio al meer dan 100 jaar een wereldwijde gemeenschap dient.

De IARU heeft dit jaar “Amateur Radio: Home but Never Alone” gekozen als thema voor World Amateur Radio Day. Het thema erkent dat tijdens onze fysieke afstand om de verspreiding van COVID-19 te verminderen, amateurradio wereldwijd de aandacht trekt als een welgekomen afwisseling door zijn grote verscheidenheid aan activiteiten en mogelijkheden. Veel vrijwillige ARRL Public Information Officers en Public Information Coordinators in de VS gebruiken de aanloop naar De World Amateur Radio Day als een kans om de media te bereiken om zo informatie over amateurradio te delen. “De amateurradiogemeenschap heeft een geweldig verhaal te vertellen ter gelegenheid van World Amateur Radio Day,” zei ARRL Product Development Manager Bob Inderbitzen NQ1R.

Op de International Radiotelegraph Conference van 1927 kreeg amateurradio toewijzingen die nog steeds worden erkend: namelijk de 160, 80, 40, 20 en 10 meter. Door de jaren heen heeft de IARU zich ingespannen om deze toewijzingen te verdedigen alsook om alle radioamateurs nieuwe frequentiebanden te geven op 136 kHz, 472 kHz, 5 MHz, 10 MHz, 18 MHz, 24 MHz en 50 MHz.

De 25 landen die in 1925 de IARU vormden, zijn uitgegroeid tot meer dan 160 aangesloten verenigingen in drie regio’s. De International Telecommunication Union (ITU) accepteert dat de IARU de belangen van amateurradio ter harte neemt. Op World Amateur Radio Day worden alle radioamateurs uitgenodigd om actief te zijn op de frequenties om wereldwijde goodwill te delen met andere radioamateurs. Alle verenigingen moedigen de leden aan om de waarden van amateurradio te promoten bij familie en vrienden, alsook in hun samenleving.

Enkele van de vele WARD 2021-activiteiten over de hele wereld:

  • Bahrein: De Amateur Radio Society of Bahrain zal de speciale roepnaam A91WARD activeren van 14  tot 18 april 2021 in de modes SSB, FT8 en DMR.
  • Canada: Radioamateurs in Canada sponsoren een speciaal evenement “Get on the Air on World Amateur Radio Day”. Meer informatie via https://www.rac.ca/ward2021/ en verder. De radioamateurstations die door de RAC zullen worden geactiveerd zijn VA2RAC, VA3RAC, VE1RAC, VE4RAC, VE5RAC, VE6RAC, VE7RAC, VE8RAC, VE9RAC, VO1RAC, VO2RAC, VY0RAC, VY1RAC en VY2RAC.
  • Duitsland: De Deutscher Amateur Radio Club zal de speciale roepnaam DA21WARD activeren van 18 april tot 30 juni. QSL via DK5ON.
  • Nederland: Alex PA1AW zal actief zijn met de speciale roepnaam PA96WARD ter ere van de World Amateur Radio Day op 18 april.

Vier mee op 18 april 2021 ter gelegenheid van de World Amateur Radio Day.

Bron : UBA