Nieuwe Wi-Fi frequentieband

In de eerste CQ-QSO van 2021 publiceerden wij een compleet overzicht van de nieuwe Wifi band in de 6 GHz.
Zoals wij toen reeds wisten, is nu in Europa maar een deel van die 6 GHz voorbehouden voor vergunningsvrij gebruik. Het BIPT heeft nu een besluit gepubliceerd dat de technische voorwaarden (via radio-interfaces) voor het op de Belgische markt brengen van wifiapparatuur in een nieuwe frequentieband, 6 GHz, bepaalt.
Die wifi 6E (“extended”) biedt een hogere bitsnelheid, een kortere responstijd en een beter beheer van de verbindingen in geval van een sterke dichtheid van gebruikers, zoals bij openbare hotspots.


Talrijke toepassingen (videoconferenties, downloads, afstandsonderwijs, spelletjes, augmented reality … ) of vaak voorkomende situaties waarin meerdere personen gelijktijdig hetzelfde wifinetwerk op dezelfde plaats gebruiken (bijvoorbeeld: openbare hotspots, bibliotheken, cafés en bars, stations en luchthavens), vergen een grotere bandbreedte.
De laatste 18 maanden waarin telewerk en afstandsonderwijs zowat de norm geworden zijn, hebben duidelijk aangetoond dat een oplossing noodzakelijk was, zodat meerdere, gelijktijdige verbindingen met die toepassingen die enorm veel bandbreedte innemen, mogelijk zijn.
Gezien de toenemende hoeveelheid en diversiteit van de apparatuur die over een draadloze toegang, en rekening houdend met de stijgende verbindingssnelheid en omvang van het dataverkeer, heeft de Europese Commissie via een uitvoeringsbesluit (EU 2021/1067) nieuwe spectrumcapaciteit geharmoniseerd in de 6 GHz frequentieband (5945 MHz – 6425 MHz) voor de levering van draadloze breedband. Dit nieuwe, beschikbare spectrum wordt wifi 6E (“extended”) genoemd, omdat het dezelfde standaard (802.11ax) als wifi 6 gebruikt.
Apparatuur die de radio-interfaces niet naleeft, is verboden, bijvoorbeeld apparatuur bestemd voor de Amerikaanse markt, die niet helemaal in dezelfde frequentieband functioneert.
De gepubliceerde interfaces zijn van toepassing op “indoor”-apparatuur (LPI – Low power indoor), zoals routers, en op apparatuur die buiten kan gebruikt worden (VLP – Very low power), bijvoorbeeld smartphones.
Wifi 6E zal kanalen tot 160 MHz gebruiken, in tegenstelling tot wifi 5 en 6, die tot 80 MHz gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat het theoretische snelheden tot 11 Gbps kan aanbieden (in tegenstelling tot 4,8 Gbps voor wifi 6 en 1,7 Gbps voor wifi 5) en de vergelijking met de snelheden van de mobiele 5G-technologie kan doorstaan. Wifi 6E voegt een heel groot deel van 480 MHz toe aan het reeds beschikbare spectrum (638,5 MHz in totaal voor de 2,4 GHz- en de 5 GHz-banden).
Het gevolg van deze capaciteitsverhoging van het wifi-extended netwerk zal zijn dat eenzelfde wifinetwerk gelijktijdig door meerdere personen of toestellen in optimale omstandigheden gebruikt zal kunnen worden.
Apparatuur geschikt voor Wifi 6E, is compatibel met de technische specificaties van de vorige versies van de Wifi standaard.

Bron: UBA