Ontvangst SAQ door Eddy, ON5JK van 28 juni 2009

Zondag was het weer zover: ”Alexanderday”.
Traditiegetrouw werd de oude 200KW nog eens opgestart. De generator (grote alternatormachine) levert een frequentie van 17,2 KHz,en is met een antenne verbonden. Hij wordt in morse gesleuteld. Om deze uitzending op 17,2 KHz te beluisteren gebruik ik het SpecLab-programma op de PC. Dit is gratis te downloaden. Een “old-fashion raamantenne” werd ervoor gemaakt. Een houten kruis(1,1m diagonaal)met daarop een aantal windingen oude bobineerdraad.  Met bijgevoegde condensator wordt deze afgestemd op +/- 17 KHz.(56 nF !!!). Dat signaal gaat via coax en een “step-up”microtrafo naar de ingang van de geluidskaart.
Het resultaat is verbazingwekkend zoals hier te zien en te horen.
Helemaal vanuit Grimeton Zweden komt het signaal met een S/N verhouding van meer dan 25 dB.
Congrats aan de mensen die van dat radio-erfgoed een erezaak maken.
Tnx SM6NM en SK6DK
Volgende uitzending op 24 oktober te 09:00 UTC.
Info op www.alexander.n.se De generator draagt de naam:
Tnx ook aan Luc,ON4AOL voor de introductie naar SpecLab.
Eddy ON5JK

Van de laatste SAQ-uitzending kan hier een fragment worden beluisterd.